Selvledelse -”The missing link”
30. juni 2016Hvad er DIT tempo?
12. juni 2020Følelsesmæssig stress kan drive dig ud i en konstant jagen…
Positiv tænkning har længe været moderne og selvhjælpsbøger om at leve lykkeligt rives ned fra hylderne. Men undersøgelser viser os paradoksalt nok, at der bliver flere og flere deprimerede og stressede mennesker.
Vejen ud af følelsesmæssig stress
Jeg har lige været ude at cykle. I regnen. På vej ud af døren stod jeg ellers med bilnøglen i hånden. Parat til at løbe hurtigt ud gennem regnen og ind i tørvejr i bilen. Det regnede ret så kraftigt. Men da jeg trådte ud af døren og ud i regnen tænkte jeg en ekstra gang over, hvorfor det lige er, at vi mennesker for det meste forsøger at undgå en del af noget naturligt? Hvorfor er det lige, at vi synes, at det er noget så forfærdeligt at mærke alle naturens luner? Vi taler om “godt vejr”, når solen skinner. Og “dårligt vejr”, når det regner. Og så pakker vi os ellers ind. Enten i regntøj eller vi hopper i bilen eller bussen.
Og er det ikke også det, at vi mange gange gør i andre henseender i livet – forsøger at skærme os mod det, som umiddelbart er uønsket? Men uundgåeligt.
“Psykisk smerte er et livsvilkår, der bør opfattes som normen snarere end undtagelsen. Lykken er IKKE normal” er grundtesen den i nyere psykologiske adfærdsforskning, der ligger til grund for ACT-terapi (Acceptance and Commitment Therapy). De fremhæver således, hvordan vi rent faktisk kan blive MERE stressede og deprimerede ved hele tiden at jage lykken og de positive følelser.
Stress og nedtrykthed – Hvornår forsøger DU at undgå “naturens gang”?Ergo kan det hele meget simpelt koges ned til at en stor del af at “opløse” følelsesmæssig stress/ nedtrykthed er at mestringen af at kunne favne ubehaget.
Jeg huskede pludselig tilbage på dengang, hvor jeg som barn og som ung studerende på de allermest mørke og regnfulde aftener yndede at løbe ud i regnvejret – bare for at mærke regnen mod mit ansigt. Jeg lo ad mig selv. Jeg lo, fordi det et eller andet sted var så absurd en handling. At bevæge mig frivilligt ud i regnen, når de fleste fornuftige mennesker holdt sig indendørs. Og jeg lo, fordi det var så skønt at mærke den kraftige regn og blæst. Jeg husker, hvordan stod jeg derude i mørket og i regnen og kiggede op mod de mange vinduer i lejlighedskomplekserne foran mig. Jeg betragtede lyset i vinduerne og hvordan folk sad derinde og hyggede sig. Hver sin lille kasse. I ly og tørvejr. Måske så de tv. Måske var de lykkelige. Måske ikke. Men én ting kunne jeg konstatere: Der var ikke mange, der frivilligt valgte at bevæge sig ud i den mørke, regnfulde aften og tage imod den side af naturen og af livet.
I vores liv vil vi alle komme ud for ting, som vi vil synes er ubehagelige. Vi vil miste. Vi vil fejle og vi vil opleve at tingene slet ikke går, som vi ønskede. For at tage et eksempel fra arbejdslivet, så oplever eller har du måske oplevet at være i en situation, der går dig meget på. Både tankemæssigt og følelsesmæssigt. Du mangler energi, du føler dig demotiveret, du føler dig alene og du grubler konstant over, hvad du kan gøre for at få det bedre. Den dårlige sindsstemning kan fx skyldes oplevelsen af at sidde fast i et job, hvor du slet ikke oplever at bruge alle dine kompetencer. Det kan være oplevelsen af dårligt samarbejde, ikke at blive forstået, at skulle træffe nogle afgørende beslutninger eller du har måske oplevet at blive fyret og tænke “Hvad nu?”. Hvad end det er det ene eller det andet, så er det interessante i det her, hvordan du takler den svære situation og de ubehagelige følelser, der følger med? Måske tænker du over det dag og nat. Du kan ikke sove. Hvis du oplever noget, der er ubehageligt i dit liv så prøv at lægge mærke til, hvordan du reagerer på det!
Midt i din følelsesmæssige stress-situation, risikerer du at gå glip af et gavnlig udviklingsproces
Hver 6. Leder i det offentlige er stresset, viste en undersøgelse af Foreningen Lederne foretaget i starten af 2014. Hver sjette dansker vil opleve at få en depression i løbet af sit liv oplyser Stressforeningen. Og at stress og depression ofte hænger sammen, ved de fleste af os efterhånden godt.
Forsøger du at udtænke planer for, hvordan du kan få det bedre? Giver du dig i kast med ting, der skal få dig til at tænke på noget andet? Ser tv, ringer til en ven, går til sociale arrangementer, drikker et glas vin – eller flere… Vi er verdensmestre i at udtænke planer! Og flygte. At tænke og gøre fremfor at være. Fremfor at acceptere NU’ET.
Alt i alt, prøv at lægge mærke til, om du, når/hvis du føler dig trist og deprimeret forsøger at UNDGÅ de ubehagelige følelser, der går igennem din krop?
Ofte får vi at vide, at det er godt at fokusere på noget andet og tænke positive tanker. Og det forsøger vi så, så godt, som vi nu kan. Det er i og for sig også rigtig fint, hvis vi sætter vores fokus på at tænke positivt, have visioner og sætte os mål. MEN ifølge spirituel læring, så vil vores positive tanker og vibrationer ikke vare ved, så længe vi forsøger at undgå de ubehagelige følelser. Så skubber vi det, som man med spirituelle termer kalder for “Sjælens Mørke Nat” foran os. For på et eller andet tidspunkt vil vi skulle igennem den. Det er en del af livet. Det er en del af vores natur, at vi før en stor personlig forandrings- og udviklingsproces vil opleve at føle os triste til mode. Det handler om, at vi er ved at give slip på noget gammelt. Som slangen, der skifter ham, vil vi mennesker også igennem livet nogle gange skulle vride os løs af det gamle. Vores gamle måde at være og agere på for at træde ind i en ny udgave af os selv.
Følelsesmæssig stress – 3 skridt på vejen ud
Når vi står overfor et større skift i vores liv (enten ønsket eller uønsket) og oplever disse ubehagelige perioder, så er der 3 skridt på vejen, som kan hjælpe dig til at gøre gribe den udviklingsmulighed, der ligger i den ubehagelige situation og de ubehagelige følelser:
- Første skridt at indse, at der ikke er noget galt med dig. Det er helt naturligt at kunne føle sig slået ud. Og helt naturligt at livet udfordrer. Nogle mere end andre. Men derfor skal du alligevel ud på den anden side. Uanset hvor hårdt det end må føles og hvor usandsynligt det end virker, at du nogen sinde skulle kunne blive helt glad igen. Det handler om tid og træning.
- Acceptér din situation. At ja, det føles dårligt og ubehageligt. At det ikke er noget, som du umiddelbart ønsker at være i og opleve. Og husk på, at der ALTID unægteligt vil være ubehagelige følelser, som går igennem din krop, og som du skal acceptere. Først når vi er klar til at mærke situationen med alt, hvad den bringer os af både gode og ubehagelige følelser, da vil vi lige så stille begynde at se, hvordan de ydre rammer også følger med. At de ændrer sig til det bedre. Eller at vi bliver mere klare i vores sind til at kunne træffe en beslutning fra hjertet. I og med, at du ikke længere bruger din energi på at forsøge at undgå alt det ubehagelige i vores situation, men bare accepterer de ubehagelige følelser, som situationen fremprovokerer i dig, da vil du lige så stille blive mere og mere upåvirkelig. Du vil opleve at slappe mere af, tage situationen/følelserne for hvad de er og ikke længere febrilsk have travlt med at gøre alverdens ting for ikke at mærke dig selv.
- Sidst men ikke mindst, prøv næste gang, hvor du føler dig nedtrykt, forvirret, deprimeret at stoppe op inden du giver dig i kast med aktiviteter i forsøget på at få det bedre. Prøv at slukke tv’et, droppe telefonsamtalen med vennerne, droppe sportsaktiviteterne og vær modig. Træd ud “i mørket” og ind i de ubehagelige følelser. Med nysgerrighed og med accept. Mærk, hvad der sker i dig. Træk vejret. Læg mærke til dine tanker og læg mærke til hvilke følelser, der foregår i dig bag disse. Vid, at du ved at træde ind i det, allerede er et skridt tættere på at komme ud på den anden side.
Det var inspireret af disse minder og tanker, at jeg i dag gik tilbage i min lejlighed, lagde bilnøglen fra mig for derefter at gå ud i regnen på ny. Og jo, mit hår blev vådt og klasket. Og jo, min jakke blev gennemblødt. Men det var skønt at cykle gennem regnen, mærke naturen og acceptere den med alt, som den er og giver. Jeg smilede hele vejen.
Jeg håber, at du kunne lade dig inspirere af disse tanker. Har du nogle gode tips og tricks til, hvordan vi kan få humøret i top og opnå en grundfølelse af glæde, så vær med til at inspirere andre og efterlad meget gerne din kommentar herunder
Kærligst
Lene Mondrup
Karrierecoach/ erhvervscoach og trivselsrådgiver